ATT Investments se po Rumunsku chystá obhájit své prvenství v Bulharsku. Třiadvacítkáři míří s přiměřenými ambicemi na West Bohemia Tour

V předešlém týdnu závodili jezdci ATT Investments na Okolo Rumunska, kde dosáhli na dílčí úspěchy. Dnes začíná pro pětici závodníků ve věku do 23 let první ročník výborně obsazeného etapového závodu West Bohemia Tour. A nakonec od soboty se šestičlenná silná vrchařská sestava pokusí o obhajobu loňského prvenství na Okolo Bulharska.

Foto: ATT Investments

 

Do Rumunska odcestovala sestava Bartosz Rudyk, Šimon Vaníček, Daniel Turek, Matúš Štoček, Jan Kašpar a Karel Camrda. Soupeři celkem s 25 týmy, z nichž je nutné zmínit development sestavy prvodivizních Astana Qazaqstan, Groupama FDJ, dále španělský kontinentální Illes Baleares Arabay, rakouský Felt Felbermayr, německý REMBE Sauerland či český Elkov-Kasper.

Závod, kterému jasně dominovala sestava Astany, významně ovlivnila hned úvodní etapa, v níž se v prvním mimořádně prudkém stoupání odpoutala dvacítka jezdců, ve které figuroval i Daniel Turek, a která do cíle dorazila s velkým časovým odstupem. Bohužel v ní tým přišel o sprintera Bartosze Rudyka, který mohl ve třech dalších etapách cílit na umístění minimálně na stupních vítězů.

Celkové pořadí pak stvrdila etapa druhá, končící na vrcholu 15km stoupání. Ostatní etapy už byly určeny pro hromadné dojezdy, v nichž se jelo na Šimona Vaníčka, který se prosadil nejlépe na 5. místo v etapě poslední. V té se v tříčlenném denním úniku blýskl na prémiích Matúš Štoček, když byli pelotonem dostiženi dvě stě metrů před cílem.

Společně s 18. místem Dana Turka v celkovém pořadí bylo umístění Šimona Vaníčka tím nejlepším, co tu čeští jezdci dokázali.

 

fb ATT Matyáš Fiala   fb ATT Šimon Vaníček

 

Závod West Bohemia Tour je v kalendáři UCI nový a je určen pro jezdce do 23 let. ATT Investments jich má v sezónní soupisce 5, což je minimální počet nutný pro účast. Všech pět, tedy mistr republiky U23 Matyáš Fiala, slovenský šampion v časovce U23 Matthias Schwarzbacher, druhý slovenský zástupce Richard Riška, Pavel Bittner a Alberto Monti, tvoří, co se týče specializací, vyrovnaný, ambiciózní tým. Určitě tedy mohou myslet na dílčí úspěchy v etapách a minimálně na top deset v konečném pořadí.

Na start rozhodně nenastupujeme jako outsajdři, ale konkurence bude mimořádně silná. Kluci mají velmi dobrou výkonnost, mají chuť prosadit se, takže uvidíme, co se nám podaří,“ řekl k ambicím týmu sportovní ředitel Jaromír Friede.

Konkurence bude opravdu mimořádná, vždyť mezi 18 týmy najdeme mimo jiné i development týmy prvodivizních i druhodivizních celků Soudal – Quick Step, Tudor, Lotto Dstny, Uno X – Mobility a Bingoal WB.

Jestliže jsou jezdci ATT U23 přiměřeně pokorní v ambicích, sestava, která cestuje na Okolo Bulharska, dává jasně najevo, že jede obhájit loňské prvenství Michala Schurana.

 

Turul Romaniei Matúš Štoček

 

Do závodu, ve kterém během prologu a pěti etap dostanou sprinteři šanci maximálně ve dvou případech, se o celkovém vítězi rozhodne v kopcích. V sestavě nechybí Michal Schuran a k němu tu jsou další výborní vrchaři – Márton Dina a Jakub Otruba. V kopcích i v únicích to navíc dobře umí také Filip Řeha. Na černou práci tu bude především Jirka Petruš a na spurty Dominik Neuman.

Z 21 týmů vyzdvihněme kanadský XSpeed, německé kontinentální týmy P&S Metalltechnik Benotti a Rad-Net Oßwald, italský Gallina Ecotek Lucchini, dánský Team IBT – Tripeak, japonský JCL Team UKYO či americký Novo Nordisk.

Michal letos prokazuje vysokou výkonnost a přednostně se zaměříme, aby to byl on, kdo pojede na celkové pořadí. Ale hrát můžeme více kartami jak v kopcovitém terénu, tak prostřednictvím Dominika Neumana i v hromadných koncovkách. Čekají nás tři etapy s náročnými stoupáními předcházejícími cíli. Svou roli může sehrát i vysoká teplota, která by se podle aktuálních předpovědí měla pohybovat kolem 30° C,“ uvedl k ambicím týmu sportovní ředitel Vojta Řepa. „Máme ty nejvyšší cíle, kluci jsou v dobré kondici, ale je potřeba obezřetnost a nic nepodcenit.

 

Tour of Bulgaria Michal Schuran