Češi a cyklistické helmy

Přes 90 % Čechů považuje nošení helmy za zásadní bezpečnostní prvek, který v případě nehody na kole jednoznačně snižuje riziko zranění hlavy. Přesto si helmu nasadí jen polovina z nich.

Foto: Cratoni @cratoniczsk; Lumos Helmet @lumos; HJC Sports @hjcsports

 

Češi jsou národem cyklistů. O tom není pochyb. Minimálně jednou týdně nasedne do sedla až 20 % z nás. Ať už kolo využíváme k zábavě, sportu, turistice nebo jako dopravní prostředek. Cyklistika je v Česku prostě trendy a její obliba zcela jistě ještě poroste.

Ruku v ruce s její rostoucí oblibou však stoupá také počet úrazů, dokonce i úmrtí, způsobených nehodou na kole. To je znatelné zejména v létě, kdy se nejen cyklostezky zaplní nadšenými cyklisty. Ostřílení jezdci i nováčci si rizika dobře uvědomují. Naprostá většina z nich uznává cyklistickou helmu jako bezpečnostní prvek jednoznačně snižující riziko zranění hlavy. O to více je překvapující, že helmu nosí jen polovina z nich.

 

Snapinsta.app_345822488_626168359366923_7526358391869466168_n_1080   Snapinsta.app_434503310_17851315674168495_1766143524374829783_n_1080

 

Statistiky hovoří jasně

Cyklistická helma snižuje riziko vážného zranění hlavy až o 69 % (How safe is walking and cycling in Europe? ETSC, leden 2020). Dle statistik BESIP a PČR zemřelo při dopravních nehodách v roce 2023 39 cyklistů, 251 bylo těžce zraněno. Nejvíce usmrcených spadalo do věkové skupiny 65–74 let. Téměř 72 % cyklistů, kteří při dopravní nehodě zemřeli, neměli na hlavě cyklistickou přilbu (data BESIP, PČR, 2023).

 

Proč čeští cyklisté nenosí helmy

Důvody k nenošení helmy uvádějí čeští cyklisté v zásadě tři – helma není v ČR povinná (nad 18 let); pod helmou se potí, je jim nepříjemná; helmu zkrátka nevlastní.

 

Nepohodlí ani cena dnes nejsou problém

Pořídit si kvalitní, pohodlnou helmu za dobrou cenu už dnes ale není žádný problém. Dostupné jsou helmy i z těch nejkvalitnějších materiálů. Jsou lehké, mají dostatek větracích otvorů, které zajištují optimální cirkulaci vzduchu a dokážou předcházet nepříjemnému pocení. Jediné, co vám možná zkazí, je účes. A ten k jízdě nepotřebujete.

 

hjc1   hajecevicnezjedna

 

Skvělé ochranné vlastnosti v kombinaci s nízkou váhou, dokonalým větracím systémem a pohodlným usazením na hlavě nabízejí helmy HJC. Za 50 let produkce cyklistických helem obohatila korejská značka cyklistický svět o řadu unikátních patentů. Helmy HJC vozí nejen nadšenci, ale také dlouhá řada profesionálů, kteří se na vývoji nových modelů často sami podílejí.

Letos je na hlavu nasadí například tým Total Engenires. Na Tour de France se jeho jezdci vydají v modelech Ibex 3.0 a Furion 2.0.

Pevnou pozici, zejména mezi bajkery, si za bezmála 30 let existence dokázala vybudovat značka Cratoni. Je libo helmu na BMX, integrálku nebo smart helmu? S touto německou značkou neuděláte chybu.

 

cratoni1   cratoni2

 

Průměrná cena kvalitní helmy se nyní pohybuje okolo 2 000 Kč, standardní životnost čítá okolo tří až čtyř let, pak je optimální ji vyměnit. UV záření totiž zásadně mění vlastnosti materiálu a používání vede ke vzniku drobného mechanického poškození. Oboje má vliv na ochrannou funkci. Nejedná se však o zásadní investici v porovnání s tím, jak dlouho budete helmu používat a do jaké míry vás ochrání.

 

Bezpečnost na kole není jen o helmě

Výraznou roli v rámci bezpečné cyklistiky hraje zejména dobrá viditelnost samotného jezdce. Celosvětovým trendem posledních let se proto stává denní svícení, a to i za slunného počasí. Na bezpečnostní benefity denního svícení upozorňuje například iniciativa Zapni světlo, kterou podporuje český Ghost tým v čele s Janem Hruškou, ultramaratonistka Markéta Peggy Marvanová, zlatá olympionička Eva Adamczyková (Samková) nebo biker a youtuber Damjan Siriški.

 

lumos1   lumos2

 

Oba bezpečnostní prvky – helmu a dobrou viditelnost – kombinuje inovativní singapurská firma Lumos, která vyrábí osvětlené helmy. Jejich fúze nejnovějších technologií a moderního designu nejenže chrání v případě nehody, ale díky výraznému osvětlení, které je viditelné ze všech stran, preventivně zajišťuje bezpečí. Přestože Lumos nabízí i sportovní modely, stále se jedná o top helmu zejména do městského prostředí.

 

Na kole jen s přilbou

Co napsat závěrem? Na kole jen s přilbou. Statistiky i osobní zkušenosti mluví za vše. Moderní helmy jsou pohodlné, ekonomické a o 69 % nižší riziko vážného zranění hlavy za těch pár korun a několik kapek potu navíc prostě stojí. Statistické údaje pro článek jsme čerpali od iniciativy na Kole jen s přilbou. Jestli vás zajímají konkrétnější údaje průzkumu Proč Češi nenosí cyklistické helmy, neváhejte navštívit jejich webové stránky.