Dominik Neuman dospurtoval v poslední etapě Tour of Bulgaria druhý. Martin Dina zvítězil ve vrchařské soutěži, celkově získal šesté místo

Poslední etapu Tour of Bulgaria (2.2) zásadně ovlivnil mimořádně silný vítr, který jezdci ATT Investments využili k potrhání startovního pole a vítězstvím v prémiích, stejně jako nesportovní chování původního vítěze etapy. Z dramatického závodu si tým ATT Investments dovezl kromě řady úspěchů také 24 UCI bodů.

Foto: ATT Investments, Tour of Bulgaria

 

Poslední etapa ze Slivenu do Gabrova dávala na 123 km dlouhé trase šanci na změnu v konečných výsledcích, a to zejména při 13 km (4,7 %) dlouhým stoupáním s vrcholem 21 km před cílem a mimořádně silným větrem, který se do závodníků opíral od samotného začátku etapy.

Toho využily nejsilnější týmy. Především jezdci ATT Investments se postarali o to, že brzo po startu se hlavní pole potrhalo na minimálně pět skupin, přičemž vepředu zůstalo přibližně 40 závodníků.

ToB 1 (1)

Na 22 km si Márton Dina, jedoucí v puntíkatém dresu nejlepšího vrchaře, společně s Jakubem Otrubou, který se posunul na 2. místo v této soutěži 40 km dlouhým vítězným sólem, odskočili pro další body na první vrchařské prémii.

Ve chvíli, kdy se najelo do nejdelšího kopce, se na čele poměrně rychle utvořila skupina o necelých dvaceti závodnících. Na jejím vzniku měl výraznou zásluhu Jakub Otruba, který rozjel ostré tempo pro Mártona Dinu. Ten také projel jako první přes vrchol a vyhrál tak i druhou vrchařskou prémii.

ToB 3

Etapu původně vyhrál s 13vteřinovým náskokem před 14 pronásledovateli domácí jezdec Papanov, kterému před etapou patřilo průběžné 3. místo v celkové klasifikaci. Následně se ale ukázalo, že mu významně pomohlo auto ředitele závodu, takže byl penalizován 20 sekundami a odsunut na 15. místo, čímž přišel i o postavení na stupních vítězů v konečném pořadí.

Dominik Neuman byl tak v etapě klasifikován na 2. místě za vítězným Matteem Malucellim (JCL UKYO), který také ovládl celkovou klasifikaci. Márton Dina, který jasně vyhrál vrchařskou soutěž, se posunul na konečné 6. místo. ATT Investments obsadil v týmové soutěži 2. místo za JCL UKYO, jehož jezdci obsadili kompletní stupně vítězů.

Spolu s vítězstvím Jakuba Otruby ve čtvrté a druhým místem ve druhé etapě, třetím místem Matúše Štočka v první etapě a celkovým ziskem 24 UCI bodů, lze vystoupení jezdců ATT Investments, jehož sestavu kromě jmenovaných tvořili ještě Filip Řeha a Jirka Petruš, považovat za zdařilé.

ATT 2 (2)   ToB 2 (2)