Historická premiéra českého týmu. ATT Investments startuje na UCI Tour of Norway

Kontinentální týmy se na závody kategorie ProTour dostávají jen ve velmi omezené míře. Loni se to z českých týmů podařilo pouze ATT Investments na Okolo Maďarska, kde letos dostal přednost slovenský Pierre Baguette s Petrem Saganem. Týmu ATT se však podařil husarský kousek, když dostal pozvánku na závod stejné kategorie – Tour of Norway, na kterém ještě žádný český tým nikdy nestartoval.

Foto: ATT Investments – Filip Bezděk

 

Za dvanáct uplynulých ročníků vyhrávaly na Tour of Norway zajímavé osobnosti světové cyklistiky. Vyčnívá mezi nimi Remco Evnepoel (Soudal-Quick Step), který závod ovládl v roce 2022, a kterého jistě můžeme zařadit mezi necelou desítku velikánů současné scény.

Loňský ročník vyhrál mladičký Ben Tulett v dresu INEOS Grenadiers, aby následně přestoupil do Visma/Lease a Bike. Základ svého celkového prvenství položil v úvodním prologu, kdy si vytvořil takový náskok, který se už nikomu nepodařilo stáhnout.

Jednu vítěznou etapu a konečné 3. místo si tehdy připsal Thibau Nys (Trek-Segafredo). A právě aktuálně 21letý Nys (Lidl-Trek) je počítán za největšího favorita závodu. Důvodem jsou jeho výrazné úspěchy. Letos má na kontě už čtyři vítězství, z toho dvě etapy a celkové prvenství získal před deseti dny na zmiňovaném Tour de Hongrie. Navíc skladba etap, zvláště pak dojezdy dvou z nich, je podobná těm z maďarského etapáku. Úvodní dvě jsou totiž výrazně zvlněné, a především obě mají cíl na konci náročného stoupání.

 

image0 (3)

 

Na startu se sice objeví hvězda ještě zářivější; ovšem Wout van Aert (Visma/Lease a Bike) je v jiné situaci. Po ošklivém pádu z konce března, při kterém si zlomil klíční kost, hrudní kost a sedm žeber, se poprvé po rekonvalescenci posadí na bicykl v závodním zatížení.

Celkem se k závodu prezentovalo sedm WorldTeams a šest ProTeams. Mezi pouhými třemi Continentals Teams také ATT Investments.

Jednoznačným lídrem pardubického týmu je Jakub Otruba, který poté, co překonal následky tréninkového pádu z přípravného období, vyhrál před jedenácti dny kromě pohárového závodu v Krásné Lípě polskou jednorázovku Silesian Classic (1.2), a poté dokončil Tour of Hellas (2.1) na celkovém 5. místě.

Spolu s ním budou usilovat o co nejlepší výsledky a aktivní pojetí závodu Matúš Štoček, Karel Camrda, Filip Řeha, Matthias Schwarzbacher a Šimon Vaníček.

Závod vysílá Eurosport, první etapu 23. května od 15:50 hod.