Jakub Otruba přestupuje od příští sezóny do Caja Rural – Seguros RGA: „Příležitosti si nesmírně vážím. Cílem je ale dostat se do WorldTour.“

Už po loňské sezóně to vypadalo ohledně přestupu do úrovně ProTeams nadějně. Nakonec z toho ale nic nebylo. Jakub Otruba se tehdy vyjádřil, že to, co do snahy o postup výš s ohledem na vynaložené úsilí investoval, nemíní promrhat. A dočkal se. V květnu se dohodl s týmem Caja Rural – Seguros RGA na ročním angažmá. Jak se do ProTeams vypracoval? Jak bude vypadat jeho tréninkový a závodní program? Čtěte exkluzivní rozhovor.

Foto: ATT Investments, Filip Bezděk

 

Jakub Otruba přestoupil od sezóny 2023 do ATT Investments. A byl to jeho dosud nejúspěšnější rok. V žebříčku UCI se propracoval na 8. místo mezi jezdci evropských kontinentálních týmů. Přestože byl v kontaktu s několika týmy z vyšších divizí, jeho úsilí dostat se do vyšší cyklistické ligy ani po výborných výsledcích nedošlo naplnění. Jakub ale nerezignoval a vyplatilo se. Na konci letošního května, po závodu Okolo Řecka, kde skončil na 5. místě a kde startovalo pět týmů z úrovně ProTeams, se konečně dočkal. Od příštího roku bude oblékat dres španělského týmu Caja Rural – Seguros RGA.

 

352238900_695175792620252_7341956557732939394_n

 

Jakube, co od angažmá očekáváš? Nebojíš se, že v týmu budeš jen na černou práci? A lze naopak uvažovat třeba i o účasti na Vueltě?

Mám podepsáno na rok. Těším se hlavně na kvalitní závodní program v průběhu celé sezóny. Věřím, že bych se pozice dělníka na černou práci mohl vyhnout. Samozřejmě to závisí závod od závodu, ale celkově bych měl dostat prostor. Co se týče španělské Vuelty, pokud ji tým pojede, a to by měl, věřím, že mám na to se do nominace dostat.

Jak vůbec probíhal proces vedoucí k podpisu smlouvy?

Už v lednu mě kontaktoval agent, který má blízké kontakty na španělské ProTeams, s tím, že mě bude sledovat a pokusí se mi vyjednat smlouvu. Tu mi vyjednal v květnu po závodě Tour of Hellas, po zkušenosti z loňska jsem s rozhodnutím moc neotálel.

Jak moc a co všechno se změní v tvém cyklistickém i rodinném životě?

Z tohoto pohledu se pro mě nic nemění, na závody dostanu letenku a po nich se vrátím domů. V přípravném období bych chtěl ve Španělsku trávit velkou část zimy, stejně jako letos. V týmu se domluvím anglicky, se španělštinou, kterou docela ovládám, se získávají plusové body, takže by to pro mě neměl být žádný problém. Tým má sídlo na severu Španělska v Pamploně, ale vyjma nějakého seznamovacího kempu na podzim se tam moc nepodívám. V týmu funguje trenér a je na mém rozhodnutí, jestli ho využiji nebo ne.

 

382476088_752453010225863_5692877969117895475_n

 

Je něco, na čem hodláš - co se týče specializace - zapracovat?

Tým mě bere jako jezdce na celkové pořadí, bude potřeba shodit pár kil a taky zapracovat na adaptaci na horké počasí, tam mám velké rezervy a zjistil jsem to až letos díky novému týmu. Jsem rád že je to stále kam posouvat.

Letos se ti zatím tolik nedařilo jako loni. Nebojuješ po podpisu smlouvy s motivací?

Naopak, já mám smlouvu do Caja Rural podepsanou už od konce května, těšil jsem se na závodění s klidnou hlavou. Mrzí mě, že mi nevyšla Czech Tour, na tu jsem byl připravený velice dobře. Ale dva týdny po ni jsem byl na krevních testech a pořád jsem měl vysoké hodnoty protilátek na Covid, tak už alespoň vím, čím to bylo.

Zhodnoť svou dosavadní kariéru. Který výsledků si ceníš nejvíc?

Když se ohlédnu zpátky, myslím že je škoda, že jsem v letech 2018 a 2019 jako U23 nepřešel do nějakého development týmu, výsledky jsem na to měl. Pak přišly dva covidové roky a po nich už jsem byl moc starý. Dostat se jako Eliťák z českého kontinentálního týmu výš je těžké, stačí se podívat na moji loňskou sezonu v ATT, kdy jsem porážel jezdce z WT Teamů, ale žádné angažmá mi to nepřineslo. Letos už se mi to podařilo i s horšími výsledky, asi díky tomu, že už mě hodně týmů znalo z loňska. A čeho si cením nejvíc? Elitního titul v časovce a 3. místa na loňské Czech Tour.

 

362681170_718515256952972_2950039603473474032_n

 

Jaký máš program na zbytek sezóny, je tam něco, kde bys chtěl opravdu uspět?

Jedeme etapák v Itálii (pozn. Giro della Regione Friuli Venezia Giulia), ve hře je i nominace na MS a na závěr sezony CRO Race, kde už bude mimo jiné i můj budoucí tým, takže tam by bylo dobré se ukázat.

Splnil se ti tedy sen, vypadá to, že tě ale neovládají bouřlivé emoce, že už to bereš víc s rozumem.

Beru to hlavně jako dosaženou metu, které si nesmírně vážím a těším se z ní. Minimálně na této úrovni bych se chtěl udržet, ale hlavním cílem je dostat se do WorldTour. S přestupem do nového týmu se zase rodí nové výzvy a cíle, kterých bude potřeba dosáhnout, a jak to udělám, to už je na mě. A to mě na tom baví.

 

358108889_718515316952966_5270983754063280112_n