Matthias Schwarzbacher nejlepším závodníkem kategorie U23 na Tour of Szeklerland

Na třídílný etapový závod do Rumunska poslal ATT Investments sestavu převážně mladých jezdců. Matthias Schwarzbacher se po 3. místě v závěrečné etapě postavil na stupně vítězů také v celkové klasifikaci, přičemž vyhrál soutěž mladých jezdců.

Foto: ATT Investments

 

18. ročník Okolo Sikulska (2.2), regionu ve středním Rumunsku, který obývá početná maďarská menšina, se skládal z prologu a dvou etap.

ATT Investments postavil na start nejmladší tým ze všech 21 zůčastněných. Jan Bittner, Richard Riška a Matthias Schwarzbacher ještě loni závodili mezi juniory, Alberto Monti je starší pouze o rok a Matyáš Fiala o dva. Jediným zkušenějším závodníkem byl kapitán týmu Jiří Petruš.

Snapinsta.app_454840822_18428837290069104_1987517943633122285_n_1080

Nejsilnějšími týmy se ukázaly být kontinentální celky Astana Development s třemi Italy, rakouský Felt Felbermayr, americký Skyline, německý Santic Wibatech a také domácí reprezentační výběr.

V úvodním stoupavém prologu na 4,5 km, zakončeném necelý kilometr dlouhým prudším výjezdem, obsadil Matthias Schwarzbacher 5. místo a oblékl dres pro nejlepšího jezdce do 23 let.

V druhé etapě na 117 km s převýšením přes 600 metrů se podařilo čtyřem lidem dotáhnout únik až do cíle, i když pouze o 5 vteřin, přičemž nejrychlejším na pásce byl Balász Rózsa z kontinentálního Epronex – Hungary. Spurt balíku vyhrál a 5. místo obsadil Matyáš Fiala.

V poslední, profilově nejtěžší (2 000 výškových metrů), 171 km dlouhé a velmi bojovné etapě, kterou po většinu času zkrápěl déšť, se necelé třicítce jezdců podařilo dostihnout tříčlenný únik doslova na cílové čáře. Matthias Schwarzbacher se za výrazné podpory týmu prosadil v těsném spurtu na 3. místo za vítězným irským závodníkem Connem McDunphym ze Skyline.

V součtu pak tomuto slovenskému talentu jeho výkony vynesly i 3. místo v konečné klasifikaci a vítězství mezi víc jak šedesátkou jezdců mladších 23 let. V bodovací soutěži mu patřilo 4. místo.

IMG-20240809-WA0001 - kopie

Závod vyhrál ruský cyklista Lev Gonov z Astany, který trikot lídra oblékl po prologu a za pomoci týmu ho uhájil až do konce etapáku. K tomu přidal vítězství v bodovací soutěži. Astana také vyhrála soutěž týmů, v níž ATT Investments obsadil 6. příčku.

Matthias Schwarzbacher zářil v cílové rovině štěstím "Klukům chci poděkovat za extrémní práci, zvláště v poslední etapě. Měli jsme tu zcela nejmladší tým, takže to bylo opravdu super. Co se mě týče, absolvoval jsem čtyři kvalitní tréninkové týdny a vypadá to, že to stálo za to. Po vícero zdravotních problémech v této sezóně jsem to dost potřeboval."