V první etapě Okolo Bulharska obsadil Matúš Štoček třetí místo. V první skupině dojel i lídr na celkové pořadí Márton Dina

Po prologu přišla v Bulharsku na řadu první z pěti klasických etap. Bylo zřejmé, že rozhodující roli bude hrát poslední stoupání o délce převyšující dvacet kilometrů. Výsledek jezdců ATT Investments ovlivnily dva defekty v závěrečných fázích závodu. Matůš Štoček se přesto dokázal prosadit a obsadil 3. místo, které mu patří i v průběžném pořadí.

Foto: Tour of Bulgaria, ATT Investments

 

Úvodní etapa 71. ročníku Okolo Bulharska měřila 161 km s 2 463 výškovými metry. Do denního úniku se vydala čtveřice, která byla dostižen na úpatí posledního, více jak 20 km stoupání, po kterém následoval podobně dlouhý sjezd do cíle. Nejaktivněji si v něm počínali jezdci japonského kontinentálního JLC Team UKYO s třemi italskými závodníky se zkušenostmi z týmů vyšších divizí a účastí na Giro d´Italia.

 

ToB 2

 

O etapové prvenství i průběžné vedení se nakonec utkala pouze 17členná skupina, v níž měl ATT Investments Mártona Dinu, který vyhrál vrchařskou prémii na nejdelším kopci, a Matúše Štočka. Slovenský jezdec si v závěru počínal velmi aktivně a ve spurtu nakonec obsadil 3. místo.

Lapší byli Matteo Malucelli (JLC UKYO) a Filippo Tagliani, další italský závodník, tentokrát sice z rumunského, ale silně multinárodního kontinentálního Vini Monzon - Savini Due - OMZ. Jestliže Malucelli má odježděno 7 sezón v ProTour týmech od Androni Giocatolli, přes Caja Rural, Gazprom a Bingoal WB, tak Tagliani má v tomto směru "pouze" dvouletou praxi v druhodivizním Androni Giocatolli, s nimž stihl absolvovat dvakrát Giro d´Italia.

 

ToB 1

 

Matúš Štoček: "Přes vrchol rozhodujícího stoupání přejela skupina kolem 30 lidí, kde byl se mnou ještě Márton Dina a Dominik Neuman, kterého ale pak zastavil defekt. Z loňska jsem věděl, že sjezd je těžký, tak jsem to nakopnul hned odshora, takže nás zůstalo vpředu jen asi osm a po sjezdu nás dojelo ještě několik dalších lidí včetně Mártona. Do spurtu měl japonský tým převahu, tak jsem za to vzal už na třístovce, ale v poslední metrech mě dva přespurtovali. S výkonem i výsledkem, hlavně s ohledem na závěrečný kopec, jsem ale spokojený."

Vojta Řepa: "Náš výsledek ovlivnila smůla v podobě defektu Dominika Neumana. Pokud by přijel v první skupině, byl by schopen buď sám bojovat o vítězství, nebo minimálně účinně pomoci Matúšovi. Matúš odvedl výborný výkon a náš lídr na celkové pořadí Márton Dina dojel v první skupině. Uvidíme, jak se bude dařit v dalších etapách."

 

ATT 2 (1)