West Bohemia Tour ovládli Belgičané. Žlutý dres oblékl Victor Vaneeckhoutte. ATT Investments tým zakončil na 8. místě

West Bohemia Tour (2.2U) je v kalendáři UCI novinkou. Čtyřetapový závod určený pro jezdce kategorie U23 zcela ovládli Belgičané. Mezi českými skončil nejlépe s osmým místem ATT Investments.

Zdroj a FotoCredit: Marek Matějka; @westbohemiatour; Jan Brychta; @attinvestments_team 

 

West Bohemia Tour začal 3,7 km dlouhou časovkou pro cyklisty kategorie U23. V prologu zvítězil Mathias Schwarzbacher z českého kontinentálního týmu ATT Investments. Těsně za ním zakončil Belgičan Jonathan Vervenne.

 

IBrychtaJan_West_Bohemia_Tour_20240823_114425_D4C_4853

 

Tým ATT Investments jistě patřil mezi favority závodu a chtěl jet na celkové pořadí. V úvodu WBT vše nasvědčovalo jejich úspěchu  „Pokusíme se to udržet co nejdéle, ideálně až do neděle. Zítra bude etapa taková poloardenská, v sobotu to bude trochu těžší a nedělní etapa by měla být nejlehčí. Tak uvidíme.

Téměř celý prolog West Bohemia Tour vedl do kopce. Startovalo se ve Starém Plzenci a dojíždělo k hradu Radyně. V krátké a náročné časovce se závodníci průměrně dostali nad 31 km/h. Vysoké konkurenci v podobě 100 závodníků z celkem 18 týmů zpočátku odolával vynikající italský časovkář Filippo Savino ze Soudal Quick-Step Devo Teamu. Ve velmi těsném souboji jej však nakonec porazil Mathias Schwarzbacher ze Slovenska. Oblékl tak žlutý dres lídra celkového pořadí a bílý dres nejlepšího jezdce U23.

 

IIVaisharJosef_WestBohemiaTour2024_7VAI3113

 

Jelo se mi fajn, snažil jsem se to nepřepálit na začátku a věřil jsem si. První minutu jsem jel úplně v klidu, potom jsem za to vzal. V rovinatých úsecích jsem jel opatrně a v kopci zrychloval. Dařilo se mi stupňovat tempo, ale posledních sto metrů bolelo hodně," usmívá se spokojený Schwarzbacher. „Mám za sebou dobrý tréninkový blok, závod s týmem v Rumunsku a taky závod s národním týmem v Itálii, kde jsem měl skvělé pocity, ale výsledek nevyšel. Tady jsem si věřil a vyšlo to o necelou sekundu.

Férovka do kopce. Máme radost. Máme tu silný tým a Matthias má poslední dobou z kluků nejlepší výkonnost. Jedem dál. Čekají nás obtížné etapy, nebude jednoduché vedení uhájit. Půjdeme etapu po etapě a já doufám, že budeme úspěšní i nadále“ doplnil k výhledu do dalších dnů sportovní ředitel Jaromír Friede.

 

IVaisharJosef_WestBohemiaTour2024_7VAI2715   IIVaisharJosef_WestBohemiaTour2024_5VAI1877

 

První etapa startovala v Rokycanech a na celkové pořadí měla významný vliv. Papírově se nezdála být příliš náročnou, nicméně 150 km s převýšením 2 317 m se táhle přes řadu kopců se stoupáním do tří kilometrů. Nakonec ji ovládl Belgičan Victor Vaneeskhoutte a náskokem 58 sekund, přestože nebyl lídrem svého týmu Lotto Dstny.

Druhá, Šumavská, etapa startovala a po 150 km končila v Klatovech. Na své si v ní přišli zejména vrchaři - závodníci nastoupali 2 488 metrů. Do denního úniku se podařilo dostat šesti jezdcům. Skupina se však pod náporem přibývajících kilometrů rozpadla a zůstal v ní jeden jediný závodník – Lars Vanden Heede ze Soudal – Quick-Step Devo Team. Před pronásledovateli se mu podařilo udržet náskok, nicméně byl tak těsný, že dalších 30 závodníků obdrželo stejný čas.

 

IIIVaisharJosef_WestBohemiaTour2024_5VAI2379

 

Ve spurtu hlavní skupiny vybojoval třetí místo Matyáš Fiala, který zakončil těsně za Steffenem De Schuyteneerem z Lotto Dstny. Kromě třetího místa tím Matyáš získal také dres nejlepšího českého závodníka.

Závěrečná etapa byla pravděpodobně nejlehčí. V žádném případě se však nejednalo o žádnou placku. Vedla po silnicích, které jsou oblíbené zejména mezi plzeňskými cyklisty. Opět ji ovládli Belgičané. Tentokrát bral první místo Senne Hulsmans. Žlutý dres si udržel a celkové vítězství získal vítěz první etapy – Victor Vaneeckhoutte.

V souboji sehrál důležitou roli boční vítr, který potápěl zejména první pokusy o únik. Na čele spolupracovaly týmy Lotto Dsny a Bingoal WB. Norský celek Uno-X Mobility jim nechtěl závod věnovat, a přestože se mu podařilo roztrhat peloton, Vaneeckhoutteho nijak nezaskočil.

 

IIIVaisharJosef_WestBohemiaTour2024_7VAI3920

 

Poslední vážný pokus o ohrožení vedení Belgičanů proběhl na vrchařské prémii za Stříbrem, kdy zaútočil Filippo Savino. Vaneeckehoutte však reagoval pohotově, Itala si dojel a poslední vážný pokus o zdramatizování závodu zkončil.

V hromadném dojezdu na kostkách byl jasně nejrychlejší Senne Hulsmans z týmu Soudal Quick-Step a s velkým odstupem porazil Karstena Larsena Feldmanna (Coop-Repsol) a třetího Steffena De Schuyteneera (Lotto Dstny).

S rukama nad hlavou dojížděl také Vaneeckhoutte, který bez problému udržel žlutý trikot a stal se prvním vítězem West Bohemia Tour. Nic se nezměnilo ani na dalších pódiových místech, druhý skončil Michiel Lambrecht a třetí Filippo Savino.

 

IIIBrychtaJan_West_Bohemia_Tour_20240825_131833_D4C_7190

 

Nejlepším Čechem byl vyhlášen Matyáš Fiala z ATT Investments, celkově 22. s odstupem 5:59 na vítěze závodu. Tým ATT Investments na kolech Lepierre se s celkovým 8. místem stal nejlepším českým týmem závodu. K závodu řekli:

Matthias Schwarzbacher „Etapák začal super, vítězným prologem. Věděl jsem ale, že udržet vedení proti devo týmům bude hodně těžké. Což se potvrdilo hned v první etapě, v níž jsem měl menší krizi, zůstal jsem sám a nedokázal se udržet úplně vpředu a ani jsme to potom nedokázali s klukama sjet. V druhé kvazikrálovské, nejtěžší, jsem si ustlal, ale rychle jsem se vrátil do balíku a dojel v pohodě do cíle. Jenže po ní na mě přišly silné žaludeční potíže doprovázené i zvracením a průjmem. Takže jsem pochyboval, jestli vůbec do nedělní nastoupím. Nakonec se to jakžtakž zlepšilo, etapu jsem zvládnul a dojel v první skupině. Celkově závod hodnotím pozitivně. Formu mám dobrou. Poděkování patří všem klukům za výbornou práci, stejně jako staffu a bafíkům.“

Matyáš Fiala „Všechny etapy byly hodně těžké. Podle mě byla nejtěžší hned ta první. Hodně se závodilo, hodně foukalo a byly tam i náročné kopce. Takže se to hodně natrhalo. Měli jsme v držení žlutý dres, snažil jsem se Matthiasovi pomáhat, ale ujel nám šestičlenný únik, který jsme nebyli schopni sjet. Sice škoda, ale desítku udržel. Druhá etapa se jela u mě doma, protože pocházím z Klatov, takže jsem se na ni hodně soustředil. Povedlo se mi přejet kopce v hlavní skupině a zůstat tam až do sprintu, v němž jsem byl třetí. Tím jsem získal i dres pro nejlepšího českého jezdce. Dnes to bylo zase hodně těžké, dost se to trhalo na terezínech i v kopcích, takže já bojoval o přežití, v čemž mi hodně pomohli kluci z týmu, abych zůstal v hlavní skupině a za to jim moc děkuju. Trošku mě mrzí, že to ve spurtu nebylo lepší než 11. místo, ale přijel jsem už docela popravenej. Povedlo se ale udržet dres nejlepšího Čecha a Matthias udržel místo v top deset. Každopádně velká spokojenost moje i celého týmu. Doufám, že tenhle závod bude v dalších letech pokračovat.

Jaromír Friede „Věděli jsme, že tu bude dobrá konkurence. Měli jsme velmi dobrý a ambiciózní tým. Na přemotivovanost doplatil Honza Bittner v první etapě, což nakonec vedlo k překročení časového limitu. Na Matyáše Fialu byly některé kopce příliš těžké, ale svou houževnatostí a s pomocí kluků z týmu je nakonec zvládnul, a dokonce mohl zaspurtovat na 3. místo. Matthias Schwarzbacher se jevil jako lídr týmu s nejlepší formou a svou roli splnil. V úvodní etapě po vyhraném prologu si musel hodně pomoci sám proti silným týmům. A i když dres lídra ztratil, prokázal, že má velký potenciál. A to i v poslední etapě, kdy se dokázal vypořádat s velkými žaludečními potížemi. Alberto Montimu trošku chybí více zkušeností, k nám přišel až v průběhu sezóny. Jeho výsledek v druhé etapě poznamenal pád. Richard Riška byl zvláště v posledních dvou etapách důležitým pomocníkem jak Fialovi, tak Schwarzbacherovi. Se závodem jsem z našeho pohledu spokojený. Navíc byl dobrou přípravou pro většinu kluků směrem k mistrovství Evropy, na což bereme ohled při tvorbě jejich závodního programu.

 

IIIVaisharJosef_WestBohemiaTour2024_5VAI2457